Dollerup Bakker

Dollerup Bakker er et naturområde ved Dollerup, syd for Viborg. Bakkerne ligger ved Hald Sø, der er en af landets dybeste søer.

Dollerup Sø blev dannet under sidste istid af en gigantisk isklump. Denne isklump smeltede og denne proces medførte det meget kuperede terræn, som denne del af den midtjyske hede er kendt for. Der er ret store højdeforskelle i området.

Dollerup Bakker er bakkeområdet vest for Hald Søs sydende mellem Dollerup by og halvøen Inderøen. Ved matrikuleringen i 1682 var bakkerne dækket af Dollerup Uderør Skov som bestod af eg og bøg.

Skoven var forsvundet i 1790, og bakkerne har siden overvejende været hede. Dollerup Bakker er et yndet turistmål for mange cykel- og vandreturister. Fra toppen af bakkerne er der udsigt over søen, mens der på den anden side af bakkerne ligger hede så langt øjet rækker.

De senere år har Skov- og Naturstyrelsen og Viborg Kommune været i gang med en større renovering og genetablering af heden, så det fremstår som det næsten tabte kulturlandskab fra Middelalderen. Der er blandt andet fjernet en lang række træer, der ikke hører hjemme på heden.

Kilde: Wikipedia

bubble