Daugbjerg Kalkgruber - vartegn og historisk sted

Daugbjerg Kalkgruber beliggende 6 kilometer syd for Stoholm og 16 kilometer vest for Viborg, er Danmarks ældste kalkmine. 

Der brydes dog ikke længere kalk i gruberne, der i stedet anvendes til lagring af ost og andre levnedsmidler samt som turistattraktion.

Daugbjerg Kalkgruber er Danmarks ældste mine der går helt tilbage til middelalderen. Røveren Jens Langkniv benyttede minen til at skjule sig for gendarmerne.
Nu er det et populært vinterhi for flagermus.

Velkommen til Danmarks ældste kalkgruber
Tag familien med under jorden i de spændende og atmosfæremættede kalkminer, hvor man fornemmer lyden fra de hårdtarbejdende minearbejdere, samt skrigene fra flagermus, der blander sig med synsindtryk fra de buede gange og krogede labyrinter.

De lange dunkle gange er en oplevelse fra en spændende verden, hvor Jens Langkniv, landevejsrøvere og andre natfolk fordrev tiden for mere end 300 år siden.

Jens Langkniv
Rejs tilbage i tiden og besøg Jens Langkniv's huler.

Flagermus
Daugbjerg kalkgruber er overvintringssted for flagermus - mere end 7.000 flagermus overvintrer i gruberne.

Ostelager i bruberne
Naturern har skabt ideelle betingelser for opbevaring og modning af oste, med konstant temperatur og luftfugtighed året rundt. Osten kan smages og købes i gruberne.

Dybdalsskoven
Efter turen i gruberne kan vi anbefale en vandretur gennem den gamle og utrolig smukke fredsskov, der omgiver Daugbjerg Kalkgruber.

 


Følg med på Facebook

bubble